Навигация

  • Начало
  • Карта
  • Искам и моята кръчма!
  • Съдържание
  • Последната инстанция

21 април 2013 г.

Ал-нахрейн - бистрото на арабската улица

Дойде време и за малко (умерена) екзотика. Арабска кухня, иракски вариант. Лично на мен ми допада, защото готвят добре, има вкусни манджи с патладжани, не е скъпо и са любезни. Какво повече да иска човек от един бърз обяд.


Кръчмето се намира отляво на арабската улица на 20-тина метра от бул. Мария Луиза, по посока Женския пазар. Точният адрес е Цар Симеон 67. Лесно може да се подмине, ето как изглежда отвън (това street view-то е много шукар). Съвсем непретенциозно, но не и мърляво. Тук се хранят арабески от махалата, както и немалко туристи. През седмицата не съм ходил, но събота-неделя почти винаги се отбива по някое франсе или англичанче. Може да го има в някой алтернативен пътеводител на София. За жалост не са много българите, които оценяват готвената храна. Една от най-ценните забележителности на столицата, Женския пазар също не се оценява. Дай им на селяците молове... нейсе, това е друга тема. Иначе Алнахрейн е междуречието, т.е. Месопотамия. За повече бегом към википедиата.

Има 4-5 маси, няма навън. Хващал съм го да работи и след 20 часа, но си е място за обяд. В менюто има около 10-тина манджи, всичките арабски. Не някакви завързани традиционни, а по-скоро такива, каквито хапват чиновниците в Багдад през обедната си почивка. За тези хора предястие хумус и манджички с бамя и сосче са нещо стандартно. Мезелъци, супички и салатки (предупреждавам, че по Ориента салатите не са по половин кило). Понякога се сменят, а други неща са вече свършили. Няма нужда да обяснявам, че месото не е свинско, а агнешко и телешко. За сметка на това тук може да ядете вкусно телешко, нещо изключително рядко в България като цяло. Патладжаните, бамята, оризът са супер. Има и по-нестандартни предложения. Например сандвич-джоб фалафел, ама направен по-така.

Цените са по 4-5 лева на ястие. На пръв поглед не чак толкова евтино, но хората тук готвят и ще видите, че си струва. За сравнение лайната от Тропс къщата са на същите цени, а то за сравнение не може дори да се помисли. Все пак не очаквайте нещо завързано или чудеса на кулинарното изкуство. Храната е проста, но добре направена. Продуктите, които ползват са от евтините и просто няма как да стане. Десерти не съм опитвал. Тук не е сладкарница, а и принципно не понасям всякакви шербетени ориенталски простотии. 

Обслужването е винаги супер вежливо, по източен тертип мазнее. Аз не съм фен на таково отношение, но как да се оплаче човек от учтивост. Тези, които не познават Изтока сигурно ще са очаровани от салатка или мезенце, дето се носи без да е поръчано. Тук не се гледа меню и не се иска касова бележка. Цените ги пише, но по принцип плащаш колкото ти се каже. Спокойно, никой няма да ви излъже. Просто разберете, че това заведение не е направено с мисълта, че основната клиентела са българи  културата на обслужване е различна. Внимавайте, защото имат малко проблеми с българския. По Закона на Мърфи ако нещо може да бъде разбрано неправилно, то обезателно ще бъде разбрано неправилно. Т.е. използвайте прости изречения и посочвайте с пръст. Другият вариант е да учите арабски като мен. Светско място си е, не щъкат някакви забулени, но си остава арабско заведение за обяд. Не ходете ако искате алкохол или да пушите наргиле (не че няма такова).

цени: 4/5 - заслужава си.
храна: 4/5 - наистина вкусни манджи, но не е нещо изключително и невиждано.
обслужване: 4/5 - нямам от какво да се оплача, само българският им куца.
обстановка: 2/5 - обедно място - хапваш и заминаваш.

Присъда: Чудесно място, където човек може да хапне топла манджа със сос. Чудесно място и ако просто искате да опитате нормална ежедневна арабска кухня без да се напрягате излишно. 10 лв. на човек е предостатъчно, като всяка стотинка си заслужава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар