Навигация

  • Начало
  • Карта
  • Искам и моята кръчма!
  • Съдържание
  • Последната инстанция

10 април 2013 г.

Ресторант "Махалото" - истинският ресторант на Попа

Заведение, което несъмнено притежава класа. Подходящо както за работен обяд, така и за вечеря с половинка. В интерес на истината преди беше значително по-високо ниво, особено кухнята, но за сметка на това ценово в момента е значително по-достъпно.

Ресторант "Махалото", на крачки от ъгъла на бул. В. Левски и ул. Патриарх Евтимий (т.е. на Попа)е бил винаги едно от най-любимите ми заведения, където да заведа чужденци, които са на малко по-високо интелектуално равнище и не си падат по "битови" кръчми или не дай, боже, по Студентски град. Сравнително често съм го посещавал за вечеря и с дами, на които бих желал да направя правилното впечатление. С една дума дългогодишен фен съм на "Махалото", старо градско заведение е.Последните години обаче посещенията ми там са все по нарядко. Или са в ремонт или пък ми се иска да отида в някое от друго приятно място, или пък не разполагам с достатъчно средства, за да се чувствам комфортно и да не гледам цените в менюто. Последните два пъти обаче сметките, които правя там, не са никак високи (за сметка на качеството на храната) и затова реших да включа заведението в списъка на кръчмите.
сметка от махалото
една кротка трезва вечеря

Обстановката е по същество непроменена от години, допада ми и съответно оценявам това като плюс. Представлява сутерен с няколко почти отделни помещения, където са поставени по 3-4 маси. Стените са на направени на тухла, а не измазани. Лично на мен ми се нрави много, но на някои сътрапезници им се е струвало прекалено тъмно така. Безспорно излъчва вкус, но не в онзи пост кич арт смисъл, а със семплота. Тук трябва да се идва по двойки или максимум четирима души. Не е за компании, още повече някак не предразполага към шумни веселби.

Сега за храната. Е, не мога да си кривя душата, преди години кухнята беше страхотна. Сега е просто добра, а и е малко безлична. Това е при сравнение с кухнята в "Махалото" от преди 4-5 години, в сравнение с повечето софийски ресторанти си е направо супер. Кратко меню (даже малко прекалено), в което има няколко интересни предложения, но никакви изхвърляния. Месото е качествено, салатите добре направени. И пилешкото дори става. Не лоша колекция вина, някои от които са на почти прилична цена. Изобщо цените са по-скоро средни към ниски за 2013 г. Не е като Mr. Pizza, но като има един кош по-слаби заведения с по-високи цени. Т.е. съотношението цена-качество е на много добро ниво.

Обслужването също ми се струва на косъм по-ниско ниво, но въпреки това си остава чудесно. Има мъже сервитьори, а не руси носачки, което само по себе си е достатъчно показателно. Не се лигавят, въпреки че един път си позволиха известно малко по-натрапчиво фамилиарничене. Не открих простотии в английското меню, а и персоналът се оправя езиково не лошо. Нещо задължително за подобно заведение.

цени: 4/5 - чудесно съотношение цена-качество.
храна: 4/5 - много добра, но не като ино времи.
напитки: 4/5 - никак не лош избор. има дори вина на цена, която няма да ти отрежат главата.
обслужване: 4/5 - има мъже сервитьори. смятам, че това вече говори достатъчно.
обстановка: 5/5 - за мен е перфектна за срещи, не е за компании.

Присъда: Любимото място от високата класа в района на Попа за обедни срещи или за кротка интимна вечеря.  Супер е да заведеш свестен (т.е. неангличанин) чужденец над 30 г., за спокоен разговор. Обзалагам се ще оцени. Последните около две години качеството на храната леко пострада, но за сметка на това вече е в ценова категория приемливо. Вечеря за двама без изхвърляния може да се вмести в 40 лв. И оставяйте бакшиш, тук десетте процента си важат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар