Навигация

  • Начало
  • Карта
  • Искам и моята кръчма!
  • Съдържание
  • Последната инстанция

24 март 2011 г.

Ресторант "Кратуните" - ул. Цар Асен 7. Добро, но надценено.

ратуните" е на границата между бистро и ресторант. Никак не лошо, но по някаква незнайни причина носи в себе си една неоправдана претенция на позавишени цени. Намира се на едва 10-тина метра от Съдебната палата - в самото сърце на любимата ни столица, но също така и приятно закътано.
Въпросното заведение представлява кръчма от по-висок клас, където очевидно се стараят да са по-различни. Последното се набива на очи още от входа. Надпис "Само за ценители" ни въвежда в безистена към самото "бистро-градина". Интериорът (през зимата градината по разбираеми причини не работи) определено разочарова. Трудно ми е да определя нещо наистина характерно, но честно казано не е от най-уютните места. Дори отива леко към категорията квартална кръчма, но си и остава подходящо за посещение с дама. Стига дамата да не е с къса пола, защото един от дървените столове дере и къса чорапогащи. Явно усилията и оригиналните идеи на собствениците са били насочени повече към менюто и обслужването. И докато към второто нямам никакви претенции и дори бих го определил като чудесно, то към храната и конкретно към менюто определено имам забележки.

Супи например се предлагат единствено по обед. За мен лично неприемливо за заведение от такъв клас. Тъпо е, че това положение не е упоменато в менюто. Също много тъпо е, че в менюто са включени ястия, които не се предлагат от месеци, а други, които по думите на сервитьорката се предлагат "вече два месеца", отсъстват. Разбирам, че зеленчукови шишчета посред зима не са много възможни (не и с нормално качество и цена), но защо трябва го разбера едва при поръчката? Салатата, предложена ни като заместител, беше чудесна, но пък липсваше като позиция. В такъв случай защо изобщо си правят труда да предлагат меню и да изчакват човек да си поръча. Очевидно начинът е да се комуникира директно с персонала, който е наистина компетентен и познава в детайли предлаганите ястия. Определено може да му се доверите и го съветвам като вариант. Рядко има подобни места, където човек спокойно може да се остави да го изненадат. Като изненада може да се определи голямото предлагане на риба и други морски специалитети. Дали пък именно тук не се крие силата на "Кратуните"? За съжаление хубавата риба не ми е по джоба, освен по някакъв по-специален повод. Някак обаче не се виждам да прекарам една по-специална вечер тук. Останалите варианти за хапване са сравнително разнообразни и не дотам стандартни., но без да отиват към екзотично. Познат вкус, но мааалко по-така. Поздравления за което, но  откъм  качество има какво да се желае.

За цената аз лично очаквам малко повече. Не че е лошо, но е леко безвкусно. Особено месото. Вижда се старанието при приготвянето, така че проблемът би трябвало да е в суровините.

Десертите обаче са върхът. Тирамису, някакъв мусоподобен крем, тиганички (незнайно защо наречени мини палачинки) .... грешка няма. Цената и тук е леко висока, но разликата е, че определено си заслужава. Все пак странно е в едно заведение от такъв тип най-хубавото да са десертите. Дали пък не е време да започна да търся добрите пържоли по сладкарниците?


сметката е от февруари 2011 г.
цени: 2/5 - неоправдано високи.
храна: 3/5 - добра, но с неоправдани претенции за по-добра. десертите са 5 от 5.
напитки: 3/5 - няма проблеми, но и нищо специално.
обслужване: 4/5 - страшно компетентно, заслужават едно голямо браво. Намалям една единица  заради мърлявото отношение към самото меню.

присъда: Добро заведение с чудесно обслужване, интересна манджа и компетентен готвач. За съжаление цените са за нещо повече от добро, а и качеството на суровините би могло да бъде по-високо. Хубава вечеря за двама отива към 50 лв. Препоръчвам го като план Б, от любопитство или ако на човек му се яде риба или разни морски обитатели. В района има и по-добри места (напр. При Петицата, Мамбо). През лятото градината е голямо предимство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар